diumenge, 25 de novembre del 2012

Eleccions. Televisió i manipulació.


Fa uns dies, molts abans de començar l'actual campanya electoral, vaig veure un fragment d'un debat en la cadena 4TV Mediterrani. Em despertava d'una curta migdiada. Feia "zàping" i m'hi he aturat uns minuts. Veig contertulians de diferents partits. Escolto poc i observo massa. Aquest cop, no hi ha personatges que ens volen fer creure que no hi són en nom de cap partit. Estan tots políticament ben identificats. Semblava interessant,  al representant del PSC-PSOE se'l veu en diagonal, quasi bé de perfil a la càmera, la seva mirada sembla enfocada als qui té enfront a la taula. Hi exposa arguments per a debatre. Ja els coneixem però són per a debatre o per a rebatre. Li toca el torn al del PP. Ep! ell està davant de la càmera. Millor dit,  es veu clarament que té una càmera per a ell solet. Es nota que ho sap perfectament, mira fixament la càmera, és a dir els televidents, i parla com en un missatge dels espais de propaganda televisiva. Es tracta del típic primer pla electoralista. Els arguments també els coneixem, però no rebat cap de les afirmacions anteriors. No pas perquè les consideri molt semblants de les seves, sinó senzillament perquè recita un discurs de memòria, ben estudiat. El programa sembla una fina manipulació per tal de guanyar per al seu partit, uns quants vots. Els altres contertulians estan ben enganyats.
Com les sensacions no es poden demostrar, intento indagar qui hi ha darrera d'aquesta cadena de TV. No he tingut èxit en les indagacions. Només suposicions. I a sobre tinc més dubtes que abans sobre com es van repartir els espais, els canals de TV a les privades. Ja ha començat la campanya electoral. La mal dissimulada cursa per la captura de vots. Un fet insòlit: Reagrupament va demanar el vot per a CIU sense ni esperar la pròpia campanya. Hauria estat molt millor esperar uns dies abans de les eleccions. Com va fer aquella política fracassada, esdevinguda estrella mediàtica, entrevistada, com si es tractés d'una candidata més, per una altra aparent "assèptica" estrella periodística: el Cuní. Aquestes aportacions a CIU  semblen com a "xecs en blanc". Vull creure que una part important de l'electorat no es deixarà entabanar per aquestes comprades opinions. Ahir encara sentia una emissora per la ràdio carregant contra el català. Això em va decidir a escriure avui. En el debat sobre les llengües, alguns, o molts, volen guanyar vots a qualsevol preu. . Que vigilin que els vots que guanyen per una banda potser els perden per l'altra. Si  decepcionà la possibilitat d'una unió electoral independentista, encara em va decebre més començar a discutir com serà la independència. No es pot vendre com serà el text d'una hipotètica constitució, sense haver aconseguit la independència. I per aconseguir-la cal recolzar-se en totes les il.lusions de millora que podem aconseguir. Si hem d'incidir en les que ja tenim, cometem un doble error. Perdem els vots dels qui, cada cop més, ja no creuen en les promeses dels polítics, i perdem els vots dels qui tenen el desig de canvi.  El fet de "prometre" hipotètics textos constitucionals, sembla desemascarar un simple desig d'obtenir més escons renunciant al que calgui. Es pot parlar del respecte a les llengües de moltes maneres, però si al final tota la campanya es redueix a aconseguir un major nombre de votants per al propi partit, hi haurà algunes sorpreses. I ho espero. La campanya d'intentar convertir aquestes eleccions en un vot presidencialista només haurà triomfat si CIU obté la majoria absoluta. Si el "front espanyolista" ( PP-CS-PSCPSOE-IU) ni augmenta ni disminueix en el seu total, estarem en el mateix lloc que fa quatre anys. No serveix de res que uns vots del PP vagin a Ciudadanos, és el mateix però disfressat d'un pseudopopulisme esquerranós. Tampoc si del PSCPSOE van vots a IU tampoc, perquè el "dret a decidir" que defensa IU encara és més enganyós: "estic pel dret a decidir però em reservo el dret per a les altres nacions del món". És el que venen exigint per als palestins però ignorant per als catalans, des de fa dècades. 
 La lectura senzilla dels possibles resultats d'avui: CIU, augmentant a partir dels vots del sector espanyolista (imagino que del PSCPSOE principalment) tindrà més força per negociar pactes fiscals, i altres millores, que seran les que sotmetrà a "consulta". Ens ho intentaran vendre com un èxit personal seu. Però si augmenta a partir de vots d'ERC , SI, etc.  fum. Fum. Com l'11 de setembre, quan l'Homs va dir: "molta gent ha sortit a manifestar-se pel pacte fiscal".   Si augmenten els altres partits, no conversos des de l'11 de setembre a l'independentisme, (dos d'ells també força presidencialistes) CIU tindrà una competència que l'obligarà a seguir insistint en la independència.  


(Foto 11 de setembre del 2012)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada