dijous, 11 de novembre del 2010

Una sardana antiga?

Només escoltar-la he pensat, això és una "sardana moderna". M'he deixat portar per la instrumentació. Però podria ser la primera sardana tocada amb instruments "moderns" abans de l'aparició de la cobla?
Les sardanes curtes eren les que es tocaven fa més de dos segles, per les cobles antigues, de tres quartans (tres músics, quatre instruments) si eren de sac de gemecs, tarota,  flabiol i tamborí, o amb d'altres variacions però sempre amb un nombre molt reduït d'instrumentistes.  Fins a l'aparició de la cobla actual, amb instruments més moderns, i amb uns onze instrumentistes, l'estructura musical de la sardana era d'uns curts i d'uns llargs, més de més curta durada que els actuals. O sigui que aquesta sardana, que ens arriba des del bell mig d'Europa, l'he escoltada dos cops i he pensat de seguida que era una sardana curta i no pas una sardana moderna. Potser hi hagi dues tirades de llargs diferenciats, encara no l'he comptat. Però el més curiós és que hi ha un moment en que tots els instruments de la banda efectuen el típic contrapunt del flabiol, el qual també apareix en dos moments dels llargs com a acompanyament.



L'he trobat a la web independentista, els quals l'han trobat en el bloc del Quico Ventalló i no us poso més enllaços perquè ja semblo una rata de biblioteca. Però el curiós és la possible història: es tracta d'una marxa militar (austro-húngara?) titolada "Regimentsmarsch des kuk Infanterieregiments Jung Starhemberg Nr. 13 d'un compositor anomenat Johann Nepomuk Hock, del qual només he trobat referències a internet anteriors al 1790. Aquest regiment du el nom en honor al militar austríac, Guido Wald Rüdiger comte d'Starhemberg; virrei de Catalunya, l'any 1713, en substitució de l'arxiduc Carles. Per la qual cosa és de suposar que aquesta marxa militar l'hagués composada inspirtant-se en alguna sardana. Val la pena escoltar-la. 

2 comentaris:

  1. A MI PRACTICAMENT L ASARDANA NO M'AGRADA PERO EM FASCIN AELS PASSOS QUE FAN EN FI M'HA AGRADAT LA INFORMACIO DE DALT

    ResponElimina
  2. No havia vist el comentari!
    Escolta amic anònim, la sardana és com la tònica. Cal escoltar-la per anar gaudint-la cada cop més.

    ResponElimina