diumenge, 9 de gener del 2011

Catalans a l'estranger

 
Hi ha Catalans que seran recordats i admirats per haver salvat o per haver ajudat a millorar la vida dels altres.  Els seu familiars es deuen sentir especialment orgullosos. Tinc un record especial d'aquesta personalitat. Un dia en què havíem anat al Poble Nou, passant per davant  del monument que hi ha al començament de la rambla,  li vaig demanar al pare qui era el Doctor Trueta. Em va parlar d'ell amb respecte i admiració, jo tenia uns 10 anys, m'explicà que va ser un metge molt important, que la manera de netejar les ferides amb sabó, va salvar moltes vides, i que el seu mètode es va emprar a la segona guerra mundial. Paraules i idees que se't queden gravades, més per l'emoció del qui les diu, que no pas pel contingut del què es transmet. Uns anys després, n'he sentit a parlar molt més. I regirant de nou per internet, us faig un resum:

Va néixer el 1897 i va morir el 1977.

Es va veure obligat a exiliar-se a Anglaterra després de la Guerra Civil Espanyola, durant el qual havia estat el cap dels serveis de traumatologia de la ciutat de Barcelona. Durant la Segona Guerra Mundial, va ajudar a organitzar els serveis mèdics d'emergència allà (Londres). 
L’ús d’un nou  mètode seu d'escaiolar per al tractament de ferides obertes i fractures va ajudar a salvar un gran nombre de vides durant la guerra.
Trueta formava part d'un grup de catalans exiliats al Regne Unit, que va denunciar la situació de Catalunya sota el règim de Franco.
He traduït també de la Wikipèdia en versió anglesa. Algunes de les informacions que conté,en la versió anglesa, tot i ser l'article més breu, no apareixen en la la catalana o castellana. Espero que algú amb coneixements sobre el seu mètode ho ampliï.   
També va publicar un llibre en anglès "The Spirit of Catalonia" per tal de donar a conèixer la nostra història. La versió anglesa la podeu consultar clicant l'enllaç anterior, per gentilesa de la seva família i la web de Vilaweb. Emocionants les dades biogràfiques. 
Aquests catalans basteixen la nostra memòria històrica.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada